Hur anpassar jag mina IT-system till molnet?

Hur anpassar jag mina IT-system till molnet?

Molnet är byggt med hyperkonvergerad infrastruktur

Om virtualisering var en förutsättning för att vi skulle kunna flytta applikationer till molnet så är en hyperkonvergerad infrastruktur förutsättningen för själva molnet.

Skall man kunna skala upp molnbaserade system i takt med att efterfrågan kräver det så håller inte det gamla ”silo-tänket” längre där man separerar servrar, lagring och nätverk var för sig. Problemen kring managering, uppgraderingar, säkerhet och inte minst kostnadskontroll blir helt enkelt för stora. Lösningen på dessa problem stavas programvara:  Virtualisera servrar, lagring och nätverk och använd standardservrar med plats för lokal disk och så är du färdig!

Lämplig programvara som klarar detta har funnits att få från t.ex Nutanix länge, under de senaste åren har även VMware etablerat sig med sitt vSAN och Microsoft med Storage Spaces Direct.

Problemet har tidigare varit att du behövt köpa programvara och hårdvara separat och sedan sätta ihop systemet själv.  Inga större problem för de större leverantörerna såsom Microsoft och Amazon men många andra har tyckt att det blivit för komplicerat.

Även om molntjänster inte är lösningen på alla IT-problem är själva modellen rätt väg. Med ett hyperkonvergerat datacenter kan du få alla fördelar hos molnet, men till lägre kostnader och med större kontroll.

Nu finns färdiga system

Under 2016-2017 lanserade i princip samtliga leverantörer färdigkonfigurerade system och började dessutom erbjuda full support. Resultatet blev att tekniken nu är tillgänglig även för mindre och medelstora företag.  Man kan välja helt kompletta system som innehåller allt man behöver inklusive omfattande support. Som med alla kompletta system minskar flexibiliteten en aning och leverantörerna vill självklart ha betalt för “premium”. Har man egen kompetens och/eller värdesätter flexibilitet och maximal pris/prestanda väljer man i stället s.k. “ready nodes”. Dessa är förkonfigurerade servrar testade för den aktuella programvaran (tex. VMware eller Microsoft Storage Spaces Direct). Att sedan bygga system av dessa noder är inte speciellt svårt men förutsätter att man har kompetens inom VMware eller Windows 2016.

Vi går igenom för- och nackdelar med de vanligaste systemen, VMware vSAN, Microsoft Storage Spaces Direct och Nutanix i nästa artikel.

 

 

Genom att fylla i dina uppgifter nedan anmäler du dig till Pareras nyhetsbrev. Vi kommer inte att lämna ut dina uppgifter till någon annan part och du har alltid möjligheten att avanmäla dig från nyhetsbrevet när du själv vill.